Opvang

Opleiding en ervaring

In april 2020 heb ik mijn opleiding Helpende zorg en welzijn specialisatie gastouder afgerond en heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Sinds die tijd ben ik nog regelmatig in de “schoolbanken” te vinden om mijn kennis nog verder uit te breiden, inmiddels ben ik ook in het bezit van de volgende certificaten: pedagogische component gastouderopvang, de gezonde gastouder, ruimte voor baby’s, expeditie veerkracht en kinderemotiecoach. Ook volg ik regelmatig cursussen om bijvoorbeeld mijn kennis van EHBO voor kinderen en de meldcode kindermishandeling up to date te houden.

Vanaf 2004 ben ik begonnen met oppassen op neefjes en nichtjes en sinds de geboorte van ons dochtertje Noor komen haar vriendjes en vriendinnetjes ook vaak over de vloer. Ik ben het dus gewend om voor meerdere kindjes en verschillende leeftijden (van baby tot tiener) te zorgen. Vanaf juli 2020 ben ik fulltime werkzaam als gastouder.

Kleinschalige opvang

Het voordeel van een gastouderopvang is het beperkte aantal kindjes wat per dag aanwezig is, de kinderen krijgen hierdoor veel persoonlijke aandacht. Mijn leeftijdsdoelgroep voor overdag is 0 tot 4 jaar en dan kan de groepssamenstelling er als volgt uit zien:

  • Maximaal 6 kinderen tegelijk (eigen kinderen van de gastouder tot 10 jaar tellen mee).
  • Van de 6 kinderen mogen er maximaal 5 kinderen 4 jaar of jonger zijn.
  • Van de vijf kinderen < 4jaar mogen er maximaal 4 kinderen 2 jaar of jonger zijn.
  • Ik mag per dag maximaal 2 kinderen onder 1 jaar oud opvangen.

Visie

Binnen de gastouderopvang werken we allemaal met dezelfde 4 basisdoelen, namelijk:

  • Veiligheid: een gastouder staat garant voor de veiligheid, welbevinden en gezondheid van een kind dat aan haar is toevertrouwd.
  • Ontwikkelen van persoonlijke competenties: een gastouder biedt interessante activiteiten aan en begeleid kinderen hierbij zodat ze op hun eigen tempo kunnen leren en ontdekken.
  • Ontwikkelen van sociale competenties: een gastouder stimuleert op verschillende manieren, passend bij de leeftijd van de kinderen, het samen spelen en functioneren van de kinderen.
  • Normen en waarden: een gastouder geeft de kinderen normen en waarden mee gedurende de dagelijkse bezigheden.

Ik heb een pedagogisch werkplan uitgewerkt waarin ik deze 4 punten wat uitgebreider toelicht maar omdat dit best een lang document is ligt er een exemplaar ter inzage in mijn opvang. Wat ik erg belangrijk vind is: de zelfredzaamheid van het kind stimuleren, dat het kind een mening heeft en deze mag uiten, dat een kind bij mij zichzelf mag zijn, dat alle emoties geuit mogen worden, dat er plaats mag zijn om lekker gek te doen maar dat we ook de regels en grenzen van een ander respecteren.

Activiteiten

Bij mij in de gastouderopvang draaien de gastkindjes mee in ons gezin. We zullen dus samen boodschappen doen, fruit eten, lunchen, spelen en huishoudelijke taken doen. Daarnaast probeer ik ook veel leuke afwisselende activiteiten voor de kinderen te verzinnen. Een greep uit de dingen die we ondernemen zijn: binnen of buitenspelen, in de tuin werken, koken, bakken, knutselen, muziek maken, naar de speeltuin / kinderboerderij gaan, zingen, dansen, (voor)lezen of gebruik maken van één van de educatieve programma’s waar ik mee werk (oa HoteldeBotel, Jokie & Jet en Sprookjesboom). Ben je nieuwsgierig naar de dagindeling, kijk dan eens op deze pagina.

Ligging van de opvang

We wonen in Tilburg Noord in de wijk Stokhasselt, in een rustig hofje. In de nabije omgeving zijn vele speeltuintjes en een kinderboerderij te vinden. Ook hebben we twee winkelcentra (het Verdiplein en het Wagnerplein) op loopafstand, waar we boodschappen kunnen doen maar ook op vrijdag gezellig naar de markt kunnen gaan.

De opvang is op allerlei manieren gemakkelijk te bereiken, natuurlijk te voet maar ook met de fiets, bus of auto. Op nog geen 5 minuten rijden met de auto bevind zich de kruising met de Burgemeester Bechtweg en de Midden-Brabantweg (N261) waardoor je zo in Loon op Zand, Kaatsheuvel of Waalwijk bent. Ook ben je zo in Oisterwijk, Eindhoven, ’s –Hertogenbosch, Dongen en Breda. En als je de Midden-Brabantweg de andere kant op pakt zit je zo op de grote rotonde bij het draaiend huis en ben je binnen no time op je bestemming binnen Tilburg. Het Twee Steden ziekenhuis ligt bijvoorbeeld op nog geen 10 minuten rijden met de auto of fiets.